Offeret tager under 100% ansvar og Martyren tager mere end 100% ansvar.

Engle-vingerJeg kender begge roller. Til hudløshed. Jeg er en af de kvinder, der kan støvsuge hurtigt og højlydt. Lægge vasketøj sammen på den der overenergiske måde, så alle omkring mig ikke er i tvivl om, at jeg er effektiv. Ydende. Tager ansvar for deres hus. Og deres tøj.

Andre gange slår jeg blikket ned. Sukker højlydt, når jeg er sikker på, min mand både kan se og høre mig. Jeg har ondt af mig selv. Føler mig udnyttet. Misbrugt. Slidt ned. Hvis det ikke var for dem, ville jeg have et meget bedre og nemmere liv.

Jeg kan få en Oscar for begge roller. Jeg spiller dem til perfektion.

Set lidt ude fra, virker det nærmest karikeret. Og lidt sjovt, at jeg stadig tyer til de roller, når jeg ”burde” vide bedre.

Jeg ved bedre. Jeg forstår, at jeg kan vælge at tage 100% ansvar for mine følelser. Alligevel kræver det stor bevidsthed og ansvarlighed, ikke at ”falde i” og ty til Martyren eller Offeret, som jeg kender så godt. Er tryg ved. Og kender udfaldet af.

For hvem er jeg, hvis jeg virkelig tager 100% ansvar for mine følelser? Tager ansvar for at stoppe op i tide og spørge mig selv, hvad jeg har brug for. Og så give det til mig selv, i stedet for at blæse negativ energi ud i hovedet på min familie.

Jeg stor-nyder jo at gøre dem til skurkene og mig til heltinden, i mit eget iscenesatte drama!.

Når jeg bruger min energi på at vurdere og bebrejde min omverden for deres Fejl & Mangler, kan jeg jo i samme ombæring passende give dem Skylden & Ansvaret for mine følelser. Så slipper jeg for, at kigge på det, der egentligt foregår i mit liv. Det der skræmmer mig og gør mig bange. De nye territorier jeg skal betræde.

Umiddelbart en smart strategi. Den gav mig bare ikke det, jeg ønskede mig. Hverken af kærligt nærvær eller personlig vækst.

Måske har du også afprøvet den og har gjort de samme dårlige erfaringer. If not, please don’t go there. Øv dig i stedet i at stoppe op. I tide. Tag ansvar for det du mærker. Når trangen til at ty til Offer eller Martyr-rollen melder sig, kan du kærligt spørge dig selv, hvorfor du har brug for at sabotere dine muligheder for fremskridt og personlig vækst?

Hvor er det, du ønsker at træde mere ud på livets scene og gå efter en drøm? Hvad gør dig utryg eller bange? Tal i stedet om det, det egentlig drejer sig om.

Giv dig selv omsorg og støt dig selv så godt du kan, når du skal ud i den ”gule zone”, hvor du ikke har været før. Ha’ tillid til, at du vokser med opgaven.

Tilgiv dig selv, når du vælger at spille rollen som Martyr eller Offer. Og vid med dig selv, at der ligger noget dybere bag, som du skal have kigget på. Når du er klar.

Kærligst,

Charlotte

 

Categories:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *